Chippmärkning

ID-kontroll & Chipsmärkning

Både Marie och Hanna är utbildade ID-kontrollanter och Chipsmärkare, båda innehar vi SH’s ID-kontrollstämpel.

ID-kontroll

Chipmärkning inkl. tagelprov

ID+ Chip

DNA-test/tagelprov

Välkommen att höra av dig om du behöver hjälp med registrering av din häst/ponny.

Vi chipmärker inte föl yngre än 6 veckor.

Helst ska hästen/ponnyn vara stelkrampsvaccinerad.

Se till så att hästen kan stå i lugn och ro i stallet, på bra belyst plats under ID-kontrollen och chipmärkningen. Vid ohanterade föl/unghästar tillkommer avgift på 300:- då detta ibland blir en fara för både häst och ID-kontrollant. Ett föl som aldrig haft grimma på sig tar också bra mycket längre tid att utföra en säker och korrekt ID-beskrivning på. Så för allas säkerhet och framförallt för att inte fölet ska få en otrevlig upplevelse, HANTERA och FÖRBERED ert föl inför ID-kontrollantens besök!

Information om Passansökan, ID-kontroller och chipmärkning…

Chipmärkning och hästpass (delvis hämtat från SH:s sida)

Numer ska alla ponnyer som slutmäts vara chipmärkta. Från och med 2006 skall samtliga hästar och ponnyer ha pass.

Från och med den 1 januari 2005 ska alla ponnyer vid slutmätning (8 år) vara chipmärkta, i annat fall kommer de att chipmärkas i samband med slutmätningen.

Samtliga hästar i Sverige ska ha pass från och med 1 januari 2006. Det gäller alla hästar och ponnyer oavsett om de tävlar eller inte.

Svenska hästar och ponnyer som tävlar internationellt ska ha ett särskilt FEI-pass. Detta kan beställas vi Ridsportförbundets tävlingsavdelning.

Om du har en ponny/häst med okänd bakgrund, okänd härstamning osv.

Om en häst eller ponny helt saknar identitetshandlingar kan den id-kontrolleras, men för att få ett pass krävs att hästen har ett åldersintyg utfärdat av veterinär. Hästar som har okänd härstamning eller är efter icke godkänd fader ska enligt SH’s Plan & riktlinjer blodtypas, mikrochipmärkas eller DNA-analyseras innan registrering kan ske, dels för att fastställa en identitet och dels för att undvika att samma häst registreras två gånger. Samma gäller om hästen är efter en hingst som ej löst licens eller betäckningsbevis.

Microchipset i jämförelse med vanliga riskorn

Hästpass

I Sverige är det de register- och stambokförande föreningarna som utfärdar hästpassen. Om du är osäker på vilken rasförening du skall vända dig till, kontakta gärna Svenska Hästavelsförbundet på telefon 0220-454 00,  fax 0220-454 01 eller besök SH’s hemsida http://www.svehast.se

Kostnaden för passet varierar mellan de olika rasföreningarna.

Välkommen att höra av dig om du behöver hjälp med registrering av din häst/ponny.